Dyane Vereniging Nederland

Pagina's: 1 2 [3] 4



Vervangen van een doorgeroeste achterdeurstijl

  • Verwijder eerst deur en achter zijscherm en hoesje binnenscherm aan de betreffende kant.

  • Verwijder achterbank.

  • Maak nu de zaak schoon met een staalborstel en kijk daarna goed tot waar de roest zit.

  • Mocht de roest nabij het slot zijn, verwijder het slot en de achterplaat.

  • Kijk ook of de roest de inkeping van het slot te boven komt, anders moet je het profiel weer aanpassen wat erg tijdrovend en moeilijk is.

  • Slijp de rottigheid/roest weg en wel zodanig dat je alle roest weg hebt maar nog wel genoeg vlees overhoudt om tegen aan te lassen, maak nu de randjes van de lassen delen schoon. 

  • Slijp het rotte stuk uit het binnenscherm in een rechte lijn (let op het verstevigingplaatje want dit moet niet doorgeslepen worden). 

  • Las nu een vlakke plaat tegen het binnenscherm en zorg ervoor dat de buitenmaat meteen de juiste maat is, dit voorkomt extra slijpwerk. 

  • Las de naad nu met tussenpozen en met hechtpunten vast, anders las je snel door het materiaal en ontstaan er gaten. Als het gelast is slijp je de lasnaad redelijk vlak.

  Het profiel.

  • Om het profiel makkelijk te lassen zonder veel lasspanningen boor je gaatjes van 6 mm en wel om de 5 cm. De braam moet je voor het lassen weghalen. 

  • Zet nu het profiel vlak tegen de nieuwe plaat en zorg dat het profieltje boven en onder in een vaste lijn aansluit.

  • Zet het nu vast met lijm- of klemtangen en las de gaatjes met hoge stroom dicht. De platen moeten wel tegen elkaar aan liggen want als je een opening er tussen hebt dan brand je alleen maar grote gaten in het profiel en de onderplaat.Las nu een vlakke plaat van het profiel (13 mm zijde) naar het binnenscherm.

  • Plaat en binnenscherm kan met streeplassen (1 cm las en 2 cm vrije opening) aan elkaar gemaakt worden.

  • Proplassen moeten vlak geslepen worden want dan zie je niets meer van de operatie.

  • Als laatste dien je alle naden te verven/spuiten en af te kitten. Spuit de auto daarna in de kleur en plak de stoffering weer aan de aan de binnenzijde van het binnenscherm.

  • Breng aan de wielzijde weer tectyl aan en vergeet daar bij de binnenzijde van de nieuwe koker niet.

Deze operatie duurt afhankelijk van de toestand van de auto 4 tot 8 uur.


Laatste update: maandag 12 februari 2007




In maart rinkelde de telefoon. Nu gebeurt dat wel vaker bij ons maar aan de reactie van mijn vriendin kon ik zien dat het iets met auto’s van doen had. “Iemand wil iets weten over Dyanes.”

Ik kreeg ene Paul aan de lijn die een bijzonder probleem had. Het buisje waarin zijn peilstok zat was afgebroken, of ik een nieuwe had.

Het was lang geleden dat ik een blok gespleten had en daarom ging het verhaal in eerste instantie de verkeerde kant op. Na enige tijd met Paul te hebben gesprokken herinnerde ik mij dat het buisje waarin je oliepeilstok steekt niet stopt op je carterhelft, maar dan hij er nog een heel eind in stak wat zomaar vervangen bemoeilijkte.

De enige manier om hem te vervangen zou dus zijn het kompleet demonteren van het motorblok.

Dit ging ons beide te ver en de discussie ging de goede kant op. Reparatie wordt onder andere bemoeilijkt omdat er druk op het carterhuis komt te staan die een eventuele te licht reparatie snel weer ongedaan kan maken.

Paul ging aan de slag en hieronder zijn reparatiemethode.

Betreft: Reactie op probleem.

Hallo Willem van Noorden,

Wij hebben een week of twee telefonisch contact gehad waarbij ik met een technisch probleem zat. Het ging over het feit dat bij mijn Dyane het buisje was afgebroken waarin de peilstok zit. Dit pijpje zit aan het carter vast. Er zat waarschijnlijk al lange tijd een klein scheurtje in want er lag met regelmatig olie onder de auto en de omgeving van het luchtfilterhuis was smerig. Toen ik op zoek was naar de oorzaak hield ik ineens het pijpje in de hand. Na onderzoek blijkt dat het pijpje gelast zit aan het carter en binnenin voorzien is van een lange pijp die de oliestok begeleidt naar onder. Dit is alleen te repareren door het carter uit de auto te lichten.

1k heb het volgende gedaan:

  • Koperen waterleidingbuis, de kleinste maat, afgesneden op 15 cm.

  • Deze midden door gezaagd met de haakse slijper en hierdoor meteen middels de vijlnaad een 0.5 cm uitgehaald.

  • Na passen en vijlen is de diameter van dien aard dat deze in de pijp van het oliepeilbuisje past (moet er strak in passen wegens druk op het geheel)

  • Deze ingesmeerd met tweecomponenten metaallijm ( bestand tegen 100 gr. C.) aan beide zijden en daarna in het carter getikt. Let er op een klein pinnetje (inbussleuteltje) in te doen in het overlooppijpje anders is deze later verstopt als evt. het buisje te ver naar boven doorschiet.

  • Na het drogen van de lijm heb ik over het pijpje heen een kneedbaar metaal gemaakt (gereedschapspeciaalzaak bestand tegen 200 gr C.)

  • Als laatste de peilstok iets smaller geslepen zodat deze makkelijk naar onder gaat. (eerst passen voor dat alles vastgelijmd gaat worden)

Na twee weken rijden met volle belasting is alles nog prachtig droog en dicht.

Ik hoop dat het duidelijk is en misschien een advies kan zijn voor de volgende.

Groeten, Paul Hettinga.


Laatste update: maandag 12 februari 2007




Onze Dyanes zijn gezegend met een wel zeer fragiele deurvangers, zij worden met name fragiel als zij enige malen tot hun uiterste beproefd zijn of indiende tand des tijd hun elastisch vermogen tot een minimum heeft beperkt. Indien de rubberen deurvangers oud en versleten zijn dan denk U waarschijnlijk aan nieuwe van een Citroen, maar er zijn stevigere en goedkopere alternatieven.

Kent U iemand in de buurt die een diesel rijd vraag dan zijn oude distributieriem, of vraag er een bij de lokale garage. De distributieriemen van diesels hebben de goede breedte en zijn indien zij niet geheel versleten zijn een puik alternatief. Pons de gaatjes niet te ver vanaf het einde anders trek je de gaatjes kapot.



Laatste update: maandag 12 februari 2007




Het was al een lange tijd en standaard ritueel dat als ik in de auto zat en het begon te regenen dan moest ik de pakjes­plank leeg maken om verdrin­king van de daar gestalde attributen te voorko­men. U begrijpt dat mij dit ging irriteren, dus zocht ik naar een oplossing.

Ik demonteerde de ruitenwisser op zoek naar een oplossing van het probleem, maar dat werd niet via deze weg gevonden. Nu ik toch in de buurt was tectyleerde ik wel even de holle ruimte onder het voorraam, maar aan de ruitenwisser was weinig te doen. Ik smeerde armen en benenwerk van de wisser, wat de wissnelheid opvoerde en stopte vet tussen het asje en bevesti­gings­buisje. Na montage met wat vet op de montage rubbers was het leed een aantal buien geleden, maar na een tijdje begon de ellende weer opnieuw.

Er werd een duurzamer oplossing gezocht.

Uit de elektronicahoek kwam de oplossing in de vorm van krimpkous. Een krimpkous is een plastic buis, of kous zoals U wilt, dat de eigenschap heeft als het verwarmd wordt te krimpen.

Neem een stuk van deze kous, wat in elke elektronica zaak te koop is voor een paar centen, in de diameter die net over het ruitenwisserpaaltje past en krimp dat met het vlammetje van een aansteker volgens tekening.

Raadzaam is om eerst de hiervoor genoemde bezigheid van demonteren en doorsmeren uit te voeren en na montage van het mechanisme, voor het plaatsen van de wissers de krimpkous te bevestigen.

De juiste maat krimpkous was ook bij de vereniging gratis verkrijgbaar, ex. verzendkosten.


Laatste update: maandag 12 februari 2007


Versnellingspook revisie



Je rijdt Dyane of Aca of een ander A-type, en dan rammelt er altijd wel wat. Maar soms is de rammel een beetje irritant, zeker als het alleen maar in, bijvoorbeeld, een bepaalde versnelling is. Duidelijk te horen in de cabine en meestal in de 2e of 3e versnelling. Wat blijkt, je plastic busjes met rubber ring binnen in je versnelling pook stang zijn versleten en uitgelubberd, waardoor het geheel teveel speling heeft, en e.e.a gaat liggen rammelen. Nu kun je op zoek naar een goede 2e hands pook, of een nieuwe kopen als je er ergens 1 vindt, of je kan hem zelf simpel reviseren.

Dit doe je als volgt; demonteer de stang en plaats hem in een bankschroef zodat je er gemakkelijk aan kunt werken, want de volgende stap is, om de uiteinden van de zwarte buis, welke naar binnen zijn afgerond, door middel van een kleine slijptol (Dremel) in 4 richtingen een snede te maken van +- 3á4 mm diep, zodat de afgeronde kraag bewerkbaar wordt. Pak een tang en buig voorzichtig alle 4 de ingesneden stukken open. Hierdoor zie je de rubber en plastic ring verschijnen en als de pijp ver genoeg open is gebogen, kan men de ringen eenvoudig eruit schuiven. Vervolgens neem je krimpkous welke iets te groot is en al verwarmend plaats je die over het rubber heen. Doordat de plastic bus een U-profiel heeft die 1 open snee heeft, kan de rubber ring die erom zit deze niet meer voldoende afklemmen. Door een rubber krimpkous eromheen te plaatsen, wordt de rubber ring strakker om de plastic bus gekrompen, en wordt het geheel weer beter passend terug geplaatst in de ijzeren buis. Uiteraard kan men ook nieuwe plastic busjes met rubber ringen plaatsen. Daarna eventueel met een ringsleutel voorzichtig de nieuwe bus, ring en krimpkous aan drukken, en als laatste met een ringsleutel 22 om de ijzeren pijp, klop je de open gebogen rand weer terug in model, zodat het geheel er niet uit kan komen. Voor de netheid kan men nog een extra krimpkous over de buis heen plaatsen, zodat de zaag sneden en geklop en getimmerde beschadigingen keurig worden weg gewerkt.
Als het goed is, zult u nu merken dat er minder speling op de glij stang zit, ten opzichte van de zwarte buis waarin de stang heen en weer schuift en daardoor de rammel is verdwenen.
Oja, als u deze klus wilt uitvoeren op een oude versnellingspook; let er op dat sommige modellen pook 6cm korter / langer zijn.

Succes met deze revisie.




Laatste update: zondag 23 augustus 2009


Pagina's: 1 2 [3] 4