Dyane Vereniging Nederland

Techniek => Carburateur => Topic gestart door: Celosse47 op 15-06-2021 16:11

Titel: hoge CO waarde Dyane motor in Burton
Bericht door: Celosse47 op 15-06-2021 16:11
Vanmorgen kwam een vriend op bezoek met zijn Burton met Dyane 6 motor erin. Bij APK vanmorgen, de laatste want bijna 40 jaar oud, afgekeurd op hoge CO waarde. Draaien aan de stelschroeven bracht geen verbetering. Ook het weglaten van het luchtfilter en het afstellen van bougiepunten bracht geen verbetering. Ik zag er een replica carburateur opzitten. een snelle oplossing is natuurlijk de Solex carburateur van mijn Dyane tijdelijk op de Burton zetten. Maar wat is nu eigenlijk het probleem, verkeerde sproeiermaten, te hoog vlotterniveau of zo?
Titel: Re: hoge CO waarde Dyane motor in Burton
Bericht door: Roel van de Wal op 17-06-2021 22:42
Helaas is dat niet een van de laatste apk. Vrijstelling pas vanaf ouder dan 50 jaar. Even door bikkelen dus. Maar dan ben ik wel benieuwd als er een originele carburateur op zit. Laat het ons weten.
Titel: Re: hoge CO waarde Dyane motor in Burton
Bericht door: Celosse47 op 21-06-2021 21:52
De Teknovam carburateur is uit de Burton en de Solex carburateur uit Dyane wordt in de Burton gezet. Morgenochtend weer CO test en hopelijk APK goedkeuring voor de Burton! Daarna weer uitbouwen en omruilen na eerst de sproeierbezetting van beide gasfabriekjes te hebben vergeleken.
Titel: Re: hoge CO waarde Dyane motor in Burton
Bericht door: Celosse47 op 22-06-2021 11:32
De Burton met Dyane 6 motor is, met Dyane carburateur, APK goedgekeurd met een CO waarde van minder dan 3%! En dat door niets te wijzigen aan de afstelling van deze geleende Solex carburateur.

De Teknovam carburateur opengeschroefd maar geen enkele sproeier droeg een kenmerk van de maat!

Even een Traction carburateur opengemaakt, had ik dat altijd wel goed gezien? Inderdaad, de boring staat er in honderdsten van milimeters ingeslagen. Dyane carburateur is nog niet terug, dus daar kan ik nog niet naar kijken. Ik ga maar eens op jacht naar een doosje kalibers om de boringen te meten.
Titel: Re: hoge CO waarde Dyane motor in Burton
Bericht door: Celosse47 op 22-06-2021 16:30
Sproeierkalibers zijn niet meer gewoon te koop bij Brezan of Lantinga. Bij Brezan Winschoten keek men alsof met water zag branden en bij Lantinga, ook in Sodom, vertelde men dat zo'n setje al minstens 20 jaar niet meer verkocht werd! Setje via internet besteld, komt morgen dus dan weer verder!
Titel: Re: hoge CO waarde Dyane motor in Burton
Bericht door: Celosse47 op 26-06-2021 06:05
Dat "morgen" blijkt minstens vier dagen te duren! Maar vandaag zouden die sproeierkalibers in Westerwolde arriveren. Wel vreemd dat zo'n CO meting stationair en stilstaand wordt gedaan, maar hoe anders? En waarom zitten er zoveel verschillen tussen die sproeiers, zie de gegevens van de sleutelboekjes en de fabrikant.
Titel: Re: hoge CO waarde Dyane motor in Burton
Bericht door: Celosse47 op 27-06-2021 20:01
Vanmorgen de sproeiers van zowel de Solex carburateur van Dyane als die van de Burton met Dyane motor met Teknovam carburateur vergeleken/opgemeten. We verwachtten vooral een verschil tussen de stationaire sproeiers maar die maat bedroeg  in beide gevallen 0,45mm!
Hoofdsproeier primaire trap in beide gevallen 1mm. Hoofdsproeier secundaire trap resp. 0,80 en 1,1mm. Mengluchtsproeier primaire trap beide 0,95mm. Wel een verschil tussen de mengluchtsproeiers van de secundaire trap, resp. 0,9 en 1,2mm. Dit laatste verschil kan toch niet het zeer verschillende resultaat verklaren van de CO meting van de week bij de Burton met die replica Teknovam gasfabriek?
Titel: Re: hoge CO waarde Dyane motor in Burton
Bericht door: Celosse47 op 28-06-2021 14:34
Ook Dyane heeft haar Solex gasfabriekje weer terug. Startte goed en loopt ook goed. We zijn dus niet veel wijzer geworden van die carburateurruiling om de blauwe Burton door de APK te krijgen.

Waarschijnlijk gaat de eigenaar ook nog naar Burton Zutphen om op de rollen- en vermogensbank de boel beter te laten controleren en af te stellen.
Titel: Re: hoge CO waarde Dyane motor in Burton
Bericht door: Celosse47 op 13-03-2022 06:45
En zoals iedereen al heeft vernomen rijdt Dyane met haar originele carburateur hier in deze omgeving minstens 1:20! En die Burton met de replica carburateur een stuk duurder!
Titel: Re: hoge CO waarde Dyane motor in Burton
Bericht door: Roel van de Wal op 13-03-2022 17:59
Goed werk. Hou ons s.v.p. op de hoogte hoe het in de koemnde tijd verder gaat. Ik, of misschien allemaal, ben/zijn benieuwd.
Titel: Re: hoge CO waarde Dyane motor in Burton
Bericht door: Celosse47 op 17-04-2022 06:42
De eigenaar van de Burton zoekt een deskundige hier in de buurt van oost Groningen die met verstand van zaken het "probleem" kan oplossen met behoud van de carburateur die erop gemonteerd is en waar op het oog niets mee aan de hand lijkt.